آنچه در ادامه می خوانید، متن کامل سخنرانی دکتر روحانی در مراسم تنفیذ است :
سپاسم را تقدیم مردم بزرگی میکنم که در این انتخابات فراتر از قلههای تحلیل پژوهشگران و نظریهپردازان ظاهر شدند و نشان دادند که وقتی کشور در شرایط حساس و خطر قرار گیرد، لحظهای در حمایتِ بیدریغ خود، از میهن و نظام درنگ نخواهند کرد. من دستهای این میلیونها انسان شریف را به گرمی میفشارم و از همه کسانی که در انتخابات به صندوق رأی، آری گفتند، صمیمانه تشکر میکنم و امیدوارم استحقاق اعتماد آنان را داشته باشم.
بسم الله الرحمن الرحیم
سلام و درود خداوند بر انبیاء عظام و اولیاء کرام و بر حجت حق و مهدی امم، حضرت ولی عصر (عج) و بر شهیدان و امام شهیدان (قدس سره) و بر خلف صالحش رهبر معظم انقلاب (مد ظله العالی). خداوند بزرگ را سپاسگزارم که بر این بنده کوچک خویش، منت نهاد و او را مفتخر به رأی اعتماد ملت بزرگوار ایران و امضاء حکم ریاست جمهوری توسط مقام معظم رهبری قرار داد. تقارن این مراسم قانونی را با روزهای پایانی ماه مبارک رمضان، به فال نیک میگیرم و از کلام شهید رمضان، امیر مؤمنان علی (ع) تبرک میجویم که پایههای حکومت را بر "حکمت" استوار دانستند و فرمودند: "و لا تخاطر الا بوثیقه".
انتخابات خرداد 92 گرچه با تردید و سوءظن بخشی از جامعه آغاز شد ولی با تأیید و استقبال عموم مردم به پایان رسید. انتخابات با شفافیت، رقابت و آرامش کامل برگزار شد که نتیجۀ آن برای بسیاری غافلگیرکننده بود. ایران که از منظر بدخواهان قرار بود در اثر تحریم و انزوا در ستیزهای داخلی فرو غلتد و شکافی بزرگ بین دولت و ملت ایجاد شود، با انتخاباتی پرشور و مشارکت گسترده اقشار مختلف مردم، خالق حماسهای کمنظیر گردید.
این انتخابات فرآیندی بود که با اتکاء به خرد جمعی و با مشارکت همه فعالانِ پایبند به نظام، بهگونهای شکل گرفت که نشانگر بلوغ نظام و بازسازی هر چه بیشتر اعتماد بین حاکمیت و مردم گردید. همه مردم و نخبگان جامعه، منافع ملی و شرایط کشور را بهخوبی درک کردند و در راه سربلندی میهن، قدم نهادند. این انتخابات نتیجه شکاف بین مردم و حاکمیت نبود؛ چه اینکه مردم ایران، شخصی را بهعنوان رئیسجمهور خود برگزیدند که سالها در مسئولیتهای خطیر نظام، انجام وظیفه کرده بود.
این انتخابات نشانگر عزتخواهی مردم ایران بود و این واقعیت را مورد تأکید قرار داد که مردمسالاری در ایران نهادینه شده و ماندگار است و انقلاب اسلامی ایران از پختگی، بلوغ و ثبات لازم برخوردار است.
فرآیندهای مردمسالاری در ایرانِ پس از انقلاب، تثبیت شده و از روندی بسیار شایسته و مناسب برخوردار است. مشارکت بالا، برگزاری سالم و بدون حاشیه انتخابات، شعارها و سیاستهای نامزدها و حجم گسترده بحث و نقد در جریان انتخابات، همگی نشاندهنده فرآیندی رو به کمال در جمهوریت و اسلامیتِ نظام، بود.
مردم در انتخابات ٢٤ خرداد حماسهای بزرگ آفریدند و با حضور کمنظیر خود در کنار صندوق آراء، از شکافهای اجتماعی، سیاسی و فرهنگی فروکاستند و بر وفاق و همگرایی ملت و منزلت بیشتر جهانی و منطقهای ایران تأکید نمودند. نشاط، امید و اعتمادی که از دل این انتخابات برآمد، سرمایه اجتماعی جدیدی را، برای ایران مهیا نمود. سرمایهای که نه تنها دفع و رفع مخاطرات و تهدیدات مختلف را از دامان کشور ممکن ساخت بلکه فرصتهای جدیدی را برای جهش در روند پیشرفت و توسعۀ همهجانبه و هدفمند کشور، بهوجود آورد.
اگرچه انگشت امید در این انتخابات، بیشتر به گفتمانی نشانه رفت که در برنامههای این بنده کوچک متبلور بود، اما باید عوامل اجتماعی، اقتصادی و سیاسی فراوانی را در پیدایش این وضعیت دخیل دانست. باید قدردان رهبری نظام و حضور فعال و مؤثر همه گروهها، اقشار و طبقات اجتماعی و نقشآفرینی شخصیتهای برجسته، علما، مراجع، نخبگان و جریانات سیاسی کشور بود. همه شهروندان ایرانی با آراء و افکار مختلف و با گرایشهای متنوع سیاسی، دست بهکار شدند و امید و اعتمادی بزرگ در متن نظام، ظهور کرد. به یقین، مسئولیت محوری من از این پس نیز حفظ همین عشق، امید و اعتمادِ مردم است.
مردم در این انتخابات، شگفتی آفریدند. بعد از این، نوبت تکلیف ما مسئولان است که پیام این تحول و تغییر را بپذیریم و در همه سطوح نظام متعهد به احترام به آن باشیم. حقوق و تکالیف میان مردم و حکومت، در همین جا، معنا پیدا میکند. تفسیر چیستی و چرایی مشارکت و رأی مردم، ضرورتی است که پیش روی سیاستگذاران، برنامهریزان و مسئولان نظام ما قرار دارد. امیدوارم که اندیشمندان، محققان و نهادهای علمی و مدنی، دولت را در انجام این مهم یاری دهند تا مبنای جهتگیریها، سیاستها و برنامههای آتی کشور باشد. حداقل انتظار مردم در این انتخابات از دولت جدید، ایجاد ثبات و آرامش در همه زمینهها و رفع دغدغهها و تنگناهای مختلفی است که امروز کشور با آن مواجه است.
من توانمندی دولت را، در تقویت پایگاه اجتماعی آن و پایبندی به عهد و پیمانی که با مردم بسته است میدانم. لازمه این پایبندی، وفاداری و راستگویی در برابر مردم است. در آئین ما اساس دینداری، ادای امانت و پایبندی به عهد و پیمان است. راستگویی سبب اصلاح امور و دروغگویی سبب تباهی کارهاست. که مولایمان علی (ع) فرمود: "اصل الدین اداء الامانة و الوفاء بالعهود" و همچنین: "الصدق صلاح کل شیء و الکذب فساد کل شیء". این دولت بر عهد خود در شکوفا کردن اخلاق اسلامی و تلاش برای تبیین و تحقق احکام نورانی اسلام وفادار خواهد بود.
من با حمایت و پشتوانۀ مردمی پا به میدان مسئولیتی نهادهام که خواستار تغییر و بهبود معیشت و منزلت خویش هستند. مردمی که میخواهند بهتر زندگی کنند، مردمی که میخواهند از فقر، فساد و تبعیض بهدور باشند. مردمی که میخواهند حرمت و کرامت داشته باشند، مردمی که میخواهند در فضای آزاد معنوی و عقلانی رشد کنند و مردمی که میخواهند به آیندهای مطمئن امیدوار باشند. خواستههای این مردم بهحق است. گرچه برآوردن همه آنها بهیکباره امکانپذیر نخواهد بود. دولت خواهد کوشید داشتهها و نداشتهها و عوامل مساعد و نامساعد پیش رو را با صراحت و صداقت با مردم در میان بگذارد و برای گذر از تنگناها، از قوای دیگر و مردم استمداد جوید. جامعه ما بهویژه نسل جوان، باید مدام سازوکارهای گفتگو، حقِ دانستن و در جریان امور بودن را بهکار بندد تا در "نخواستنها"ی عقلانی قانع، و بر "خواستنها"ی لازم، ترغیب شود.
استمرارِ امید و اعتماد مردم، کلید حل مشکلات موجود کشور است. این فضا و فرصت را میتوان با رویکردهای تعاملی و اعتدالی نگاه داشت. کشور به عزم ملی برای دور شدن از افراط و افراطیگری در سیاستگذاری و مدیریت، و تمرکزِ بر حاکمیت قانون و قانونگرایی، نیاز دارد. گفتمان و برنامهای که در انتخابات از رأی اکثریت جامعه برخوردار شد، نیز همین بود؛ "اعتدال و تعامل". که سخن مشترک همه جریانها و نیروهای سیاسی و اجتماعی است، که هم دستاوردهای بزرگ انقلاب را پاس میدارند و به تلاشهای دولتهای پس از انقلاب حرمت مینهند و هم دغدغه وضع خطیر کشور و کاستیها و تنگناهای موجود در شرایط کنونی را دارند. اعتدال مشخصه بارز فرهنگ ایرانی-اسلامی است.
اعتدال بهمعنای عدول از اصول و محافظهکاری در برابر تغییر و تحول نیست. اعتدال رویکردی خردورزانه، فعالانه و صبورانه در جامعه برای دور شدن از ورطه افراط و تفریط است. مسیر استقرار و استمرار مردمسالاری دینی از اعتدال میگذرد و تحولخواهی نیز بر مدار اعتدال میچرخد. اعتدال همان تحقق مشیت الهی است که برای این امت، "وسط" بودن را برگزیده است: "و کذلک جعلناکم امة وسطاً لتکونوا شهداء علی الناس و یکون الرسول علیکم شهیدا". مولایمان علی (ع) نیز فرموده است مشیات میانهروی و اعتدال، و مقصدت، رشد و پیشرفت باشد "و لیکن مرکبک القصد و مطلبک الرشد".
من براساس رویکردی که در انتخابات داشتهام و دانش و تجربه اندکی که در عرصههای مختلف انقلاب و مسئولیت بهدست آوردهام، خود را موظف میدانم که این مفهوم را در قالب برنامهها و اقدامات اجرایی دولت پی بگیرم. من به مشی اخلاقی و رفتار فردی اعتدالی سخت پایبندم اما سیاستهای اعتدالی برای اداره کشور را فراتر از آن میدانم. اصلیترین جنبه کاربردی اعتدال، آن دسته از اقدامات و برنامههای دولت خواهند بود که وجه ساختاری دارند و توانایی دولت را در پاسخگویی به نیازهای جامعه بالا میبرند. پس باید عدم تعادلهای ساختاری کشور را با آسیبشناسیهای علمی بهدرستی شناخت و با اصلاحات ساختاری، ظرفیتهای فعلی نهادِ دولت را در برابر جامعۀ تحولگرا، ارتقاء داد.
جامعه ما در شرایط حساسی قرار دارد. باید از رنج معیشت مردم کاست و فضای زندگی آنان را گشود، باید به اقتصاد بهویژه تولید صنعتی و کشاورزی کشور رونقی دیگر داد. جهتگیری دولت، نجات اقتصاد ایران، احیاء اخلاق و تعامل سازنده با جهان خواهد بود. دولت بیش و پیش از هر چیز در پی مسائل معیشتی مردم، و مهار آسیبهای اجتماعی خواهد بود. به موازات آن، در عرصۀ روابط بینالمللی، گامهای جدیدی برای ارتقای منزلت ایران براساس تأمین منافع ملی و رفع تحریمهای ظالمانه کنونی برخواهد داشت.
اگرچه تنگناها و مشکلات کشور، فراوان است اما افقهای آینده روشن و امیدبخش است. اگر خلق حماسه سیاسی با تدبیر رهبری معظم انقلاب و امید ملت ما میسر شد، خلق حماسه اقتصادی نیز ممکن خواهد بود. جامعه ما ظرفیتهای شناخته و ناشناخته بسیاری دارد. به سرمایههای معنوی و مادی این کشور میتوان تکیه کرد. بگذاریم که فضا و فرصت خدمت برای همه ایرانیانی که دل در گرو این مرزوبوم دارند، باز شود. بگذاریم که شایستگان، به ملت خدمت کنند. بگذاریم که سینهها از کینهها پاک شود. بگذاریم که آشتی بهجای قهر، و دوستی بهجای دشمنی بنشیند. بگذاریم که اسلام با چهره رحمانیاش، ایران با چهره عقلانیاش، انقلاب با چهره انسانیاش و نظام با چهره عاطفیاش همچنان حماسه بیافرینند. در اینجا لازم میدانم از خدمات دولتهای گذشته بهویژه دولت دهم و رئیسجمهور محترم سابق، تقدیر و تشکر و برای همه آنها آرزوی توفیق روزافزون نمایم.
در پایان، بار دیگر سپاسم را تقدیم مردم بزرگی میکنم که در این انتخابات فراتر از قلههای تحلیل پژوهشگران و نظریهپردازان ظاهر شدند و نشان دادند که وقتی کشور در شرایط حساس و خطر قرار گیرد، لحظهای در حمایتِ بیدریغ خود، از میهن و نظام درنگ نخواهند کرد. من دستهای این میلیونها انسان شریف را به گرمی میفشارم و از همه کسانی که در انتخابات به صندوق رأی، آری گفتند، صمیمانه تشکر میکنم و امیدوارم استحقاق اعتماد آنان را داشته باشم. من سنگینی بار این رأی و این تنفیذ را احساس میکنم و تنها و تنها به خداوند پناه میبرم. از آن دستگیر بندهنواز خالصانه و خاضعانه درخواست میکنم این بنده ضعیف خود را از شر کبر و غرور، حرص و بخل و حسد وا رَهاند.
خداوندا، به تو پناه میبرم از استبداد رأی، عجله در تصمیم، تقدّم نفع شخصی و گروهی بر مصالح عمومی و بستن دهان رقیبان و منتقدان.
بارالها! یاریم کن تا بندۀ مخلصی برای تو و خادم لایقی برای مردم باشم و فراموش نکنم آنچه بر پیشینیان رفته است.
سخن بسیار است و مجال اندک، چه بهتر که سخن را کوتاه کنیم و پای در راه نهیم.
"که دراز است ره مقصد و من نوسفرم"
و السلام علیکم و رحمة الله
جزئیات مراسم تحلیف رییسجمهور در مجلس
مراسم تحلیف دکتر حسن روحانی رئیس جمهور منتخب ایران روز یکشنبه سیزدهم مرداد ماه 92 حدود ساعت 16 با حضور مقامات ارشد داخلی و خارجی در صحن علنی مجلس شورای اسلامی برگزار شد. مراسم تحلیف ریاست جمهوری یازدهم با حضور مقامات و مسوولین ارشد کشور و همچنین مهمانان خارجی از جمله 11 رییس جمهور، دو نخستوزیر، 7 رییس مجلس، 8 معاون رییس جمهور، سه معاون نخستوزیر، 11 وزیر خارجه، 12 وزیر و دو میهمان ویژه (ماهاتیر محمد نخستوزیر اسبق مالزی و خاویرسولانا مسوول سابق سیاست خارجی اتحادیه اروپا) برگزار شد.
در این مراسم پس از سخنرانی رییس مجلس شورای اسلامی و رییس قوه قضاییه، حسن روحانی در حضور رییس قوه قضاییه و همچنین اعضای شورای نگهبان که در مراسم تحلیف حضور دارند، برای پاسداری از اسلام و قانون اساسی سوگند یاد کرد.
متن سوگند رییس جمهور:
بنابر اصل 121 قانون اساسی رئیس جمهور در مجلس شورای اسلامی در جلسهای که با حضور رئیس قوه قضائیه و اعضای شورای نگهبان تشکیل میشود، به ترتیب زیر سوگند یاد میکند و سوگندنامه را امضا مینماید:
بسمالله الرحمن الرحیم
"من به عنوان رئیسجمهور در پیشگاه قرآن کریم و در برابر ملت ایران به خداوند قادر متعال سوگند یاد میکنم که پاسدار مذهب رسمی و نظام جمهوری اسلامی و قانون اساسی کشور باشم و همه استعداد و صلاحیت خویش را در راه ایفای مسئولیتهایی که برعهده گرفتهام به کار گیرم و خود را وقف خدمت به مردم و اعتلای کشور، ترویج دین و اخلاق، پشتیبانی از حق و گسترش عدالت سازم و از هرگونه خودکامگی بپرهیزم و از آزادی و حرمت اشخاص و حقوقی که قانون اساسی برای ملت شناخته است، حمایت کنم. در حراست از مرزها و استقلال سیاسی و اقتصادی و فرهنگی کشور از هیچ اقدامی دریغ نورزم و با استعانت از خداوند و پیروی از پیامبر اسلام و ائمه اطهار علیهم السلام قدرتی را که ملت به عنوان امانتی مقدس به من سپرده است همچون امینی پارسا و فداکار نگاهدار باشم و آن را به منتخب ملت پس از خود بسپارم."
سپس متن سوگند توسط رییس جمهور امضاء و به دبیر شورای نگهبان تحویل شد. روحانی بعد از ادای سوگند، سخنرانی خود را آغاز کرد. سخنرانی رییس جمهور پایان بخش این مراسم تحلیف بود.
متن کامل سخنان حجت الاسلام و المسلمین دکتر حسن روحانی رییس جمهوری اسلامی ایران در مراسم تحلیف که عصر دیروز (یکشنبه) در مجلس شورای اسلامی برگزار شد، بدین شرح است:
بسم الله الرحمن الرحیم
ملت بزرگ و شریف ایران؛ میهمانان ارجمند ملت ایران، رؤسای محترم جمهور، نخستوزیران، وزرای خارجه و نمایندگان ویژه کشورهای همسایه و دوست؛ نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی و اعضای محترم شورای نگهبان؛ رؤسای محترم قوای مقننه و قضائیه؛ رئیس و اعضای محترم مجلس خبرگان رهبری؛ رئیس و اعضای محترم مجمع تشخیص مصلحت نظام؛ رییس و اعضای محترم دفتر مقام معظم رهبری؛ اعضای محترم بیت امام راحل؛ اعضای محترم دولت؛ مسئولان محترم کشوری و لشگری؛ علما و روحانیان ارجمند؛ خانوادههای محترم شهدا و ایثارگران؛ نخبگان، اندیشمندان و فرهیختگان؛ خبرنگاران محترم؛ خانمها و آقایان!
با سوگندی که در این مجلس باشکوه ادا نمودم، اکنون رسماً مسئولیت خطیر قوه مجریه، پاسداری از قانون اساسی و پاسخگویی به خواستههای بحق ملت شریف ایران را پذیرفتهام. باور دارم تشکیل دولت راست گویان، امانت داران، اخلاق مداران و مردم داران، نزدیک ترین مسیر برای پیروی از پیامبر رحمت است؛ هموکه فرمود:
"اَقرَبُکُم غَدا مِنّى فِى المَوقِفِ اَصدَقُکُم لِلحَدیثِ وَاَدَّاکُم لِلاَمانَةِ وَ اوفاکُم بِالعَهدِ وَاَحسَنُکُم خُلقا وَاَقرَبُکُم مِن النّاسِ"
اینکه مسئولیت دولت جدید، در ماه مبارک رمضان آغاز میشود و در عین حال، شروع این مسئولیت با 14 مرداد که یادآور پیروزی مردم در نهضت مشروطه و سرآغاز قانونگرایی در تاریخ جنبشهای آزادیخواهی ملت ایران است، نیز تقارن دارد، به فال نیک میگیرم و از خداوند متعال مسئلت مینمایم که در این مسیر دشوار، درهای رحمت خویش را بر روی مردم بزرگوار ایران و این خادم ملت بگشاید و تقدیری نیکو و شایسته برای مردم و کشور رقم زند.
مردم ایران در انتخابات 24 خرداد، حماسهای بس بزرگ آفریدند. ملت بزرگی که فراز و نشیبهای فراوانی را تجربه و سختیهای زیادی را تحمل کردهاند؛ با روحی سرشار از امید، نشاط و تعهد به کشور و آیندة آن، مردمسالاری نظام را بار دیگر به نمایش گذاشتند. در این انتخابات، مردم با لبخند به زندگی و مشارکت مؤثر و کمنظیر، خواستههای خود را از طریق صندوق رأی به کرسی نشاندند.
رهبر فقید انقلاب اسلامی و بنیانگذار جمهوری اسلامی، حضرت امام خمینی (قدس سره شریف)، میزان را، رأی مردم اعلام نمودند. امروز به اعتبار رأی مردم و امضای آن از سوی رهبری معظم انقلاب، متعهد به انجام وظایفی میشوم که یقیناً فراتر از توان و ظرفیت هر شخص حقیقی است. در هفتههای گذشته، دربارۀ پیام صندوقهای رأی بسیار تأمل کردم؛ مردم در این انتخابات بهوضوح مشخص کردند که بر کدام مشی و اندیشه پای میفشرند و آنرا ادامه راستین آرمانهای انقلاب میدانند. همه آنهایی که به اینجانب رأی دادند، و آنهایی که به دیگران رأی دادند و یا حتی پای صندوقهای رأی حاضر نشدند، همه شهروندان ایرانی هستند و از حقوق برابر شهروندی برخوردارند؛ دولت تدبیر و امید، خود را مکلف میداند که خواستههای قانونی همة آنان را مد نظر قرار دهد.
من نماینده همة مردم ایران هستم. سرمایة این دولت در مسیر پیشِ رو، اتکال به خداوند، اعتماد به مردم گرانقدر ایران و بهرهگیری از همه سرمایههای طبیعی و انسانی این مرز و بوم است.
مردم شریف ایران به اعتدالگرایی و دوری از افراط و تفریط رأی مثبت دادند. کانون فکری و اجرایی دولت بر محور اعتدال و عقلانیت بنا خواهد شد. اعتدالگرایی بهمعنای توازن میان آرمان و واقعیت و ترجیح منافع ملی بر منافع حزبی و جناحی است. اعتدالگرایی بر اجماع ملی، قانونگرایی و بردباری در تعاملات سیاسی تأکید میکند. بنیان این مرام فکری و عملی، فاصله گرفتن از تخیل و توهم و تمرکز بر تفکر، برنامه، شفافیت و استفاده از تخصصهاست. دولت تدبیر و امید نهایت اهتمام خود را به کار خواهد گرفت تا بر مبنای اهداف و روشهای عقلایی و متناسب با واقعیتهای موجود، اعتدال را شالوده عملکرد و مدیریت کشور قرار دهد، تهدیدها را کاهش داده و فرصتها را افزایش دهد. اعتدالگرایی بر اخلاق و مدارا اصرار میورزد و از طریق گفتوگو، تفاهم و تدوین برنامههای کوتاهمدت و میانمدت سعی خواهد نمود شکافهای اجتماعی و اقتصادی را به حداقل ممکن برساند.
دولت تدبیر و امید بر حاکمیت قانون، رعایت حقوق و آزادیهای همه شهروندان، پاسخگویی به جامعه و به مدیریت علمی، تأکید خواهد داشت. مردم تغییر، تحول و تعالی میخواهند. مردم میخواهند از فقر و تبعیض به دور باشند. مردم میخواهند حرمت و کرامت داشته باشند. مردم میخواهند در فضایی آزاد، معنوی و عقلانی زندگی کنند. پدران و مادران جامعه ما در پی آیندهای مطمئن برای فرزندانشان هستند. جوانان ما می خواهند فرصت شکوفائی و کار و ابتکار داشته باشند. در یک کلام، مردم میخواهند بهتر زندگی کنند، عزت داشته باشند، از زندگی باثباتی برخوردار شوند و جایگاه شایسته خود را در میان ملتها بازیابند.
از آغاز انقلاب اسلامی، زنان فهیم این سرزمین بر مبنای اندیشه های والای حضرت امام دوشادوش مردان در جهت توسعه و اعتلای کشور، حضوری همه جانبه داشته اند . آنان همواره کوشیده اند به عنوان نیمی از جامعه بزرگ ما، در خلق حماسه های جاودان نقش آفرین باشند ؛ انتخابات 24 خرداد ماه نیز جلوه گاه دیگری از این شگفتی آفرینی ها بود.در پی گامهای بلندی که نظام اسلامی برای تکریم منزلت زنان برداشته است، دولت تدبیر و امید استیفای هر چه بیشتر حقوق زنان و ایجاد فرصت برابر در زمینه های اجتماعی را از اهم وظایف خود می داند و فراهم آوردن زمینه های اجتماعی و حقوقی لازم برای نقش آفرینی بیشتر آنان در عرصه های مختلف را در دستور کار خود قرار می دهد.
یکی از اهداف کلیدی دولت، مبارزه با فساد و تبعیض خواهد بود. همه دستگاهها و نهادها و مسئولان باید دست به دست هم دهند تا مبارزهای جدی با نابرابری و فساد را آغاز کنند. اگر با فساد مبارزه کنیم، فعالیت و رقابت اقتصادی مردم معنا پیدا میکند، از منابع ملی بهصورت درست و بهینه استفاده میشود، شایستهسالاری گسترش پیدا میکند و از همه مهمتر، مبارزه با فساد، عدالت و شکوفایی اقتصادی را به ارمغان میآورد. در چنین شرایطی، فقر و تبعیض از جامعه رخت برخواهد بست.
رویکرد اصلی دولت یازدهم زمینه سازی برای مشارکت گسترده مردم است، که سرلوحه سیاستهای تمامی بخشهای دولت خواهد بود. در این رویکرد، کارآمدی، شفافیت، فراهم آوردن فضای کسبوکار مناسب، ترویج فرهنگ کارآفرینی، ساماندهی سرمایة انسانی، تقویت سرمایههای اجتماعی، دستیابی فزاینده به علوم و فنون و تأمین رفاه عمومی اساس سیاستگذاریها و عملکرد خواهد بود.
دولت تدبیر و امید برای خود رسالتی جدی قائل است تا از دردها و رنجهای ملت ایران بکاهد و نشاط را به زندگی ایرانی و ایرانیان بازگرداند. برای تحقق چنین هدفی، قدرت و ثروت ملی را باید افزایش دهیم، خرد جمعی را مبنای تصمیمسازی و تصمیمگیری قرار دهیم، به بخشهای غیردولتی اعتماد کنیم، تصدیگری دولت را کاهش دهیم. ما باید به مردم اعتماد کنیم، با آنها صادقانه سخن بگوییم و شرایطی را فراهم آوریم تا مردم مسئولیت بیشتری در ادارة کشور و تأمین معاش خود بپذیرند و مداخلة اقتصادی و فرهنگی دولت در زندگی آنها کاهش یابد. چنین چارچوبی، زمینه گسترش اخلاق اجتماعی، رشد فردی، دینمداری و آزادیهای مدنی را تحقق خواهد بخشید. دولت باید ساختارها را اصلاح کند تا مردم بتوانند با اتکای به فکر، همت و سرمایه خود، رشد کنند و توسعه ملی را فراهم آورند.
اقلیم های متنوع فرهنگی از سرمایه ها و زیبایی های این کهن بوم و بر است. ایرانیان در همه جای این سرزمین به خوبی آموخته اند که دوشادوش هم با احترام و افتخار زندگی کنند. اگر چه اقدامات فراوانی در جهت توسعه منطقه ای و استیفای حقوق اقلیت های قومی و مذهبی برداشته شده است اما متاسفانه هنوز هم کاستی ها و نارسایی ها وجود دارد. دولت تدبیر و امید بر خود فرض می داند که زمینه استیفای این حقوق را به بهترین وجه ممکن فراهم نماید و ارتقای کرامت و خلاقیت های فرهنگی و اجتماعی همه هموطنان را سر لوحه اقدامات خود قرار دهد.
امروز مردم ایران نسبت به مشکلات و نارساییهای موجود کشور هم آگاهی و هم دغدغه دارند، اما همین مردم با مشارکت فعال در انتخابات امید آفریدند تا با فکر و برنامه، اعتدال و قانونگرایی، شرایط کشور را بهسوی بهبود و توسعه پایدار سوق دهند.
در عرصه سیاست خارجی، با قاطعیت تمام و بهعنوان منتخب مردم شریف ایران، اعلام میدارم که جمهوری اسلامی ایران در پی صلح و ثبات منطقه است. ایران لنگرگاه ثبات در این منطقه پرآشوب است. ما در پی تغییر مرزها و دولتها نیستیم. نظام سیاسی هر کشور به خواست و اراده عمومی مردم آن کشور بستگی دارد. ما با هر گونه دگرگونی در نظامهای سیاسی از طریق مداخلات خارجی مخالفیم و بهکارگیری زور را نقطه مقابل مردمسالاری و حق تعیین سرنوشت ملتها میدانیم. مخالفت و ستیز با هر گونه زورگویی، سلطه و تجاوز مخصوصاً تعرض نظامی، جزئی از فرهنگ اسلامی، انقلابی و ایرانی ماست. آرامش و ثبات در همه مناطق پیرامونی ما نه فقط یک آرزو و خواست، بلکه نیاز و ضرورتی همهجانبه برای جمهوری اسلامی ایران است.
تلاش همهجانبه برای پایان دادن به ناآرامیها، برادرکشیها، خشونتهای فرقهای و قبیلهای و بیعدالتیها در هر نقطه از جهان خواست قطعی همه ملتها در جامعه جهانی است. در جهان بههم پیوسته کنونی، هیچ قدرتی نمیتواند امنیت خود را از طریق ایجاد وحشت و ناامن کردن دیگران بهدست آورد. رفاه، امنیت و توسعه، کالاهای جهانی و غیرقابل انحصار هستند.
در تعاملات بینالمللی، دولت تلاش خواهد نمود تا با ایجاد اعتماد متقابلِ بهتر و بیشتر بین ایران و کشورهای منطقه و جهان، امنیت ملی و پیرامونی خود را گسترش دهد. شفافیت، کلید گشودن باب اعتماد است. شفافیتی که از آن سخن میگوییم، نمیتواند یکطرفه و بدون سازوکارهای اجرایی و عملی در روابط دوجانبه و چندجانبه باشد.
تنشزدایی، ایجاد اعتماد متقابل و تعامل سازنده مسیر حرکت ما را روشن خواهد کرد. با صراحت تأکید میکنم که ایران هیچگاه سر جنگ با دنیا نداشته است. ما تمامی تلاشهای خود را معطوف به مهار جنگطلبان و جنگافروزان خواهیم کرد.
ایران، بهای سنگینی برای استقلال خود پرداخت کرده و همچنان برای عزت و سربلندی خود ارزش فراوانی قائل است. گرچه تحریمها فشار اقتصادی زیادی برمردم وارد کرده است اما مشارکت فعال مردم در این انتخابات نشان داد که آنها در حراست از حقوق و منافع ملی خود جدی و هوشیار هستند. ملتی را که با برخورداری از انسجام ملی و با مشارکت گسترده و در کمال آرامش و امنیت در انتخابات شرکت میکند، نمیتوان با تحریم به تسلیم واداشت و یا به جنگ تهدید کرد بلکه تنها راه تعامل با ایران، گفتگو از جایگاه برابر، اعتمادسازی متقابل و احترام دوجانبه و کاستن از خصومتهاست.
تعامل سازنده براساس احترام متقابل و منافع مشترک و از موضع برابر، مبنای روابط ما با سایر کشورها را تشکیل خواهد داد و بر این اساس، متناسب با رفتار و برخورد طرفهای مقابل در جهت بهبود و ارتقاء روابط حرکت خواهیم کرد. به صراحت می گویم اگر پاسخ مناسب می خواهید، نه با زبان تحریم،که با زبان تکریم با ایران سخن بگویید.
در خاتمه، من دست همکاری بهسوی همة نهادها و دستگاههای مسئول در کشور دراز میکنم. دولت تدبیر و امید برای تحقق اهداف عالیه کشور و افزایش شوکت ایران و کرامت ایرانیان، به همفکری، همراهی و هماندیشی همة مسئولین و مردم نیازمند است. امید دارم که با مروت و مدارا، همدلی و همکاری، دفاع از منافع ملی و پاسخگویی به خواستههای بهحق مردم ایران، بتوانیم آیندهای بهتر را رقم زنیم.
امیدوارم همگی قدراین فرصت رابدانیم. نکندسرگرم حاشیه ها شویم و هدف راگم کنیم.بیایید بااین سخن رسول الله همراه شویم که:
"من فُتح له بابُ خیر فلینتهِزه فانه لا یَدری متی یُغلق عنه"
از خداوند متعال مسئلت دارم که به اینجانب و اعضای دولت جدید توفیق دهد تا با پیشبرد اهداف کشور، خدمات ارزندهای را به ملت شریف ایران ارزانی داریم. از ملت بزرگوار و نمایندگان محترم ملت میخواهم که با مشورت و توصیه به عدل، مرا در این امر بزرگ یاری دهند که مولایمان امیرالمؤمنین (ع) فرمود: "فلا تکفُّوا عن مقالة بحق او مَشُورة بعدل"
از مهمانان عزیز خارجی که برای شرکت در این مراسم مهم، رنج سفر را بر خود هموار نمودند، از سفرای محترم مقیم تهران و همچنین از تشریففرمایی همة مسئولان کشوری و لشگری صمیمانه تشکر میکنم و توفیقات بیشتری را برای همه، آرزومندم.
در اینجا، خدمت نمایندگان محترم ملت اعلام می دارم که با انجام بررسی های لازم، ارزیابی و مشورت با صاحبنظران و تشکل های علمی و تخصصی، در اجرای اصل 133 قانون اساسی، در همین جلسه اسامی وزرای پیشنهادی دولت تدبیر و امید را به همراه زندگینامه و برنامه آنان و همچنین "خط مشی و اصول کلی برنامه دولت"، جهت اخذ رای اعتماد مجلس محترم شورای اسلامی تقدیم می نمایم.
نظرات شما عزیزان:
برچسبها: